Избрани Новини

Сандански се готви за Богоявление

С празнична служба в храм „Св.вмчк. Георги“ от 7:00 ч. ще започне денят

С празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“ от 07:00 ч. ще започне един от най-големите християнски празници Богоявление. В 11:00 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на Община Сандански Кирил Котев ще поведат литийното шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в Градски парк „Свети Врач“. Там в 11:30 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра. В церемонията ще вземе участие Общинският духов оркестър. В ритуала ще се включат и военните от Бригадно командване – Благоевград 26 400 с командир полк.Красимир Кръстев, за да бъдат осветени знамената на България и Община Сандански.
Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.
Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение – оттук и названието на празника. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.
Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Следва тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“, при който се обновява светената вода в храмовете. Тя пази от болести и пречиства душата.
Кръщаването на водата и ритуалното хвърляне на кръста в Сандански ще се проведе в неделя /6.01.2019 г. / на езерото в градски парк „Свети Врач“.
От Църковното настоятелство апелират на този свещен празник всички, които ще участват в ритуала по хвърляне на кръста, да не употребяват алкохол и наркотични вещества.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)