С ледено хоро посрещат Богоявление в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

С ледено хоро посрещат Богоявление в Благоевград

06 януари 2019, 09:31 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

В 10:30 часа кръстът ще бъде потопен в Благоевградска Бистрица

Освещаване на Богоявленския кръст ще постави началото на отбелязването на Йордановден. Ритуалът ще бъде извършен в 7:30 часа в благоевградската църква „Въведение Богородично“. В 10:30 часа християнският символ ще бъде потопен във водите на Благоевградска Бистрица, в района при бюст-паметника на Ильо войвода, при моста за Регионален исторически музей. За поредна година младежи от „Плаж махала“, облечени в носии, ще изпълнят Ледено хоро. Непосредствено след  изваждане на кръста ще се отслужи освещаване на бойните знамена на пл.“Македония“.
В 11:15 часа  пред  бюст-паметника на Христо Ботев на пл.„Народни будители” ще се състои и ритуал по полагане на цветя по повод 171 г. от рождението на българския поет и революционер.
Заявление за участие в ритуала по вадене на кръста се осъществява в администрацията на православния храм „Въведение Богородично“.
Празникът, наричан още Богоявление, в различните краища на България е познат още като Кръстовден, Водици или Водокръщи заради връзката му с водата. Според поверието на този ден всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или поне се измива в морето или в реката. Ритуалът символизира още кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета