Благоевград почете 171 години от рождението на Ботев - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград почете 171 години от рождението на Ботев

06 януари 2019, 15:34 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Поднесоха се венци и цветя пред бюст-паметника на поета-революционер

Жителите на Благоевград почетоха 171 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. Пред бюст-паметника на героя на площад „Народни будители“ цветя в знак на признателност към живота и делото на героя положи заместник кметът на Благоевград инж.Емилия Тунева. Почит отдадоха още народният представител Даниела Савеклиева, заместник-областният управител на Благоевград Иван Стоянов, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, граждани.
Ученици от 7 „б“ клас с ръководител Даниела Кочаркова от 11 ОУ "Христо Ботев" припомниха заветни думи и биографията на един от най-ярките поети в българската история. Прозвучаха „Към брата си”, „Хаджи Димитър” и заветните думи от стихотворението „Борба" - „Хляб или свинец”!
Христо Ботев е роден в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. В  Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.
На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.
Сред най-известните произведения на Христо Ботев са „Майце си”, „Към брата си”, „Елегия”, „Делба”, „На прощаване” , ”Хайдути", „До моето първо либе”, „Моята молитва”, „Обесването на Васил Левски” и други.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета