Избрани Новини

Четирима са обвиняеми за картините на Майстора

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление

Във връзка с извършена кражба на картини на Владимир Димитров - Майстора, Димитър Киров - Ди Киро, Вили Николов и други български художници от къща в София, е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.195 ал.1 т.3 и т.4, вр. чл.194 ал.1 от НК /взломна кражба/.

След докладване на делото в Софийска районна прокуратура наблюдаващият прокурор е повдигнал следните обвинения:

1. Срещу В.Христов за това, че от неустановена дата през декември 2018 г. до 29.12.2018 г. в София, от къща, като извършител, в съучастие с А.Антонов, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защите на имот и използване на неустановено моторно превозно средство, е отнел чужди движими вещи  - 15 бр. картини, 1 бр. сабя с ножница, 1 бр. цигулка в калъф и 1 бр. пишеща машина от владението на П.Антонов, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив, след като Христов е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година – престъпление по чл.196 ал.1 т.2, вр. чл.195 ал.1 т.3 пр.1 и т.4 пр.1, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. ал.1, вр. чл.29 ал.1 б.“А“ и б.“Б“ от НК.

Спрямо В.Христов е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

2. Срещу А.Антонов, за това, че от неустановена дата през декември 2018 г. до 29.12.2018 г. в София, от къща, като извършител, в съучастие с В.Христов, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защите на на имот и използване на неустановено моторно превозно средство, е отнел чужди движими вещи  - 15 бр. картини, 1 бр. сабя с ножница, 1 бр. цигулка в калъф и 1 бр. пишеща машина от владението на П.Антонов, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив, след като А.Антонов е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година – престъпление по чл.196 ал.1 т.2, вр. чл.195 ал.1 т.3 пр.1 и т.4 пр.1, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. ал.1, вр. чл.29 ал.1 б.“А“ и б.“Б“ от НК.

Спрямо А.Антонов е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

3. Срещу А.Йовчев за това, че на 29.12.2018 г. в София, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облагаq е придобил чужди движими вещи, за които предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление – престъпление по чл.215 ал.1 от НК.

Спрямо А.Йончев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

4. Срещу Б.Найденов за това, че на 29.12.2018 г. в София, с цел да набави за себе си или за другиго имотна вреда, е спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи, за които предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление – престъпление по чл.215 ал.1 от НК.

Спрямо Б.Найденов е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)