След броени дни в Разлог ще се проведе "Старчевата“ - blagoevgrad.utre.bg

След броени дни в Разлог ще се проведе "Старчевата“

08 януари 2019, 18:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Разлог

    Ще се следи за спазването на вековната разложка традиция

Бе проведена среща с ръководителите на седемте квартала в града

След броени дни в Разлог ще се проведе Международният кукерски карнавал „Старчевата“, който се утвърди като едно от най-мащабните събития не само в региона, но и в цяла България. В тази връзка бе проведена среща с ръководителите на седемте квартала в Разлог, на която бяха взети решения свързани с участниците в карнавала и цялостното представяне на нашия град.
Основната обсъждана тема беше автентичният вид на всички, които ще вземат участие в шествието на "Старчевата“. Стигна се до единодушно решение, а именно стриктно да се следи за спазването на вековната разложка традиция.
Изискванията за чаушите са те да бъдат с разложка чучулка и звънци, черни обувки или гуменици. Традиционните разложки носии са задължителни – якорудски ален фустан, кошорест фустан, бяла и червена фустанела, аба и други. При носиите има изискване и за бели чорапи с черни обувки или гуменици. Бежанските носии ще бъдат допускани само ако са в прилежен вид. Всички жени трябва да приберат косите си със забрадка.

Община Разлог апелира към желаещите да вземат участие в карнавала да спазят изискванията. Хората, които не са в подходящ вид, няма да бъдат допускани с масовата група на Разлог.
Община Разлог и ръководителите на кварталите благодарят на жителите на града, че допринасят за съхранението и популяризирането на чистата традиция.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета