Избрани Новини

Заловиха петима участници в телефонни измами при спецоперация

Действията са осъществени от ГДНП и ОДМВР- В.Търново, Пазарджик и Благоевград

В хода на специализирана полицейска операция, проведена на 3 януари от служители на ГДНП и областните дирекции на МВР във Велико Търново, Пазарджик и Благоевград, са установени двама мъже /29г. и 46 г./ и 44-годишна жена, съпричастни към извършена телефонна измама. Тяхната жертва - 38-годишна жителка на гр.Гоце Делчев, била заблудена по добре познатия вече сценарий - „оказване на съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“, тя предоставила сумата от 30 000 лв. Извършителите на престъплението са заловени на територията на ОДМВР-Пазарджик при среща на „дамата“ и 29-годишният й партньор, изпълняващи ролята на куриери, с 46-годишния мъж. Те са от София, криминално проявени. Установено е още, че жената и по-възрастният от мъжете са шофирали след употреба на наркотици, за което са образувани бързи производства. При последвалите обиски у двамата куриери са открити и иззети инкриминираната сума, телефонни апарати и СИМ-карти, включително и тези, имащи отношение към извършеното в Гоце Делчев престъпление. С прокурорско разпореждане те са привлечени като обвиняеми. В хода на продължаващото разследване е установена съпричастност на 46-годишния в друга измама, извършена през декември м.г. отново на територията на Южна България.

В рамките на операцията са задържани и други двама мъже /34 г.  и 40 г./ от гр.Левски, които според първоначалните данни са извършвали аналогични престъпления от територията на Румъния. На 6 януари, в хода на полицейските действия, осъществени  от криминалисти на ОДМВР-В. Търново, е установена тяхната съпричастност към няколко измами на територията на Северна България в средата на месец декември миналата година. И двамата са криминално проявени, като единият е осъждан и за измама. 34-годишният е привлечен като обвиняем за извършена на 15 декември 2018 г. измама във В. Търново за сумата от 6780 лв. и с прокурорска заповед мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Междувременно двамата мъже са възстановили взетите по престъпен начин пари. Действията по разследванията на случаите продължават под наблюдението на прокуратурата.

Междувременно, само в рамките на месец, криминалисти на РУ - Попово задържаха втори участник в схема за телефонни измами. В резултат на предприети незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, мъжът е заловен няколко часа след получаване на сигнала. На 8 януари 86-годишна самотно живееща жена от града потърсила помощ в полицията, обяснявайки, че е била заблудена по същия сценарий и е оставила пред вратата на дома си сумата от 985 лева. Участващите в акцията екипи засекли 50-годишния мъж от Априлци в района на автогарата в града. Според първоначалните данни той бил нает предишния ден след публикувана от него обява, че си търси работа - мъж, представил се за лекар, го ангажирал да събира и доставя по предназначение документи от негови „пациенти“. Съгласно указанията на „работодателя“, той приспаднал 350 лева от взетата сума за свършената от него работа, а останалата трябвало да предаде в град в друга област. На задържания е наложена полицейска мярка за задържане до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК. Предстои днес да му бъде повдигнато обвинение. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Попово.

Намерените у него пари ще бъдат върнати на потърпевшата. Преди по-малко от месец, на 18 декември м.г., криминалисти от РУ - Попово установиха и задържаха друг мъж, участвал като куриер при реализиране на две телефонни измами на обща стойност близо 4000 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов