Заловиха петима участници в телефонни измами при спецоперация - blagoevgrad.utre.bg

Заловиха петима участници в телефонни измами при спецоперация

09 януари 2019, 14:24 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    МВР

Действията са осъществени от ГДНП и ОДМВР- В.Търново, Пазарджик и Благоевград

В хода на специализирана полицейска операция, проведена на 3 януари от служители на ГДНП и областните дирекции на МВР във Велико Търново, Пазарджик и Благоевград, са установени двама мъже /29г. и 46 г./ и 44-годишна жена, съпричастни към извършена телефонна измама. Тяхната жертва - 38-годишна жителка на гр.Гоце Делчев, била заблудена по добре познатия вече сценарий - „оказване на съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“, тя предоставила сумата от 30 000 лв. Извършителите на престъплението са заловени на територията на ОДМВР-Пазарджик при среща на „дамата“ и 29-годишният й партньор, изпълняващи ролята на куриери, с 46-годишния мъж. Те са от София, криминално проявени. Установено е още, че жената и по-възрастният от мъжете са шофирали след употреба на наркотици, за което са образувани бързи производства. При последвалите обиски у двамата куриери са открити и иззети инкриминираната сума, телефонни апарати и СИМ-карти, включително и тези, имащи отношение към извършеното в Гоце Делчев престъпление. С прокурорско разпореждане те са привлечени като обвиняеми. В хода на продължаващото разследване е установена съпричастност на 46-годишния в друга измама, извършена през декември м.г. отново на територията на Южна България.

В рамките на операцията са задържани и други двама мъже /34 г.  и 40 г./ от гр.Левски, които според първоначалните данни са извършвали аналогични престъпления от територията на Румъния. На 6 януари, в хода на полицейските действия, осъществени  от криминалисти на ОДМВР-В. Търново, е установена тяхната съпричастност към няколко измами на територията на Северна България в средата на месец декември миналата година. И двамата са криминално проявени, като единият е осъждан и за измама. 34-годишният е привлечен като обвиняем за извършена на 15 декември 2018 г. измама във В. Търново за сумата от 6780 лв. и с прокурорска заповед мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Междувременно двамата мъже са възстановили взетите по престъпен начин пари. Действията по разследванията на случаите продължават под наблюдението на прокуратурата.

Междувременно, само в рамките на месец, криминалисти на РУ - Попово задържаха втори участник в схема за телефонни измами. В резултат на предприети незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, мъжът е заловен няколко часа след получаване на сигнала. На 8 януари 86-годишна самотно живееща жена от града потърсила помощ в полицията, обяснявайки, че е била заблудена по същия сценарий и е оставила пред вратата на дома си сумата от 985 лева. Участващите в акцията екипи засекли 50-годишния мъж от Априлци в района на автогарата в града. Според първоначалните данни той бил нает предишния ден след публикувана от него обява, че си търси работа - мъж, представил се за лекар, го ангажирал да събира и доставя по предназначение документи от негови „пациенти“. Съгласно указанията на „работодателя“, той приспаднал 350 лева от взетата сума за свършената от него работа, а останалата трябвало да предаде в град в друга област. На задържания е наложена полицейска мярка за задържане до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК. Предстои днес да му бъде повдигнато обвинение. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Попово.

Намерените у него пари ще бъдат върнати на потърпевшата. Преди по-малко от месец, на 18 декември м.г., криминалисти от РУ - Попово установиха и задържаха друг мъж, участвал като куриер при реализиране на две телефонни измами на обща стойност близо 4000 лева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета