Булгартабак-Благоевград затваря! - blagoevgrad.utre.bg

Булгартабак-Благоевград затваря!

12 януари 2019, 17:09 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти

"Булгартабак Холдинг" затваря предприятието за производство на цигари в Благоевград, научи БНР. Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане , заявиха работещите.

В най-голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200. Вчера те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно. При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно. 

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на "Булгартабак". Хората заявиха, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най- голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията.

Според приватизационния договор Булгартабак има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така Благоевград БТ последва съдбата на дружеството в София.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета