Избрани Новини

Кукери се сбраха да прогонят злите сили в Разлог

В карнавала взеха участие 16 групи, три от които от Македония

При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната, протeче VIII Международен кукерски карнавал „Старчевата 2019“. В негo взеха участие 16 групи, три от които идват от Македония. Всички групи, заявили участие, са отличени с редица награди у нас и в чужбина. Събитието е едно от най-значимите в района и предизвика национален и международен интерес.
Хиляди кукери гониха злите сили днес на централния площад в Разлог. Маскарадни групи от различни краища на страната се събраха, за да покажат позабравени народни традиции. Участниците показаха на любопитните гости уникални маски и костюми. Заедно с това ги въведоха в тайните на древните езически обичаи и народни традиции.
Карнавалът "Старчевата 2019" има конкурсен характер. Представянето на участниците в различните конкурсни категории се оценяваше от професионално жури. Първото място си разделят Карнавална група „Дълбошница“, Петрич и Кукерска група с.Победа, община Тунджа. На второ място са Кукерска група с.Бачево, община Разлог и Кукерски състав с.Осетеново, община Павел баня. Три са групите, класирани на трето място – с.Горна Василица, община Костенец, Кукерска група с.Дунавци, община Казанлък и Кукерски колектив и възрожденска група с черешово топче с.Гъбарево.
Специални награди за:
Оригинални носии - Сурвакарска група „Долна Секирна“, община Брезник;
Най-възрастен участник – Венетка Стойкова от с.Горна Василица, община Костенец;
Най-млад участник – с.Бачево, община Разлог;
Иновации – Кукерски клуб „Мирково“;
Опазване на традицията – Кукерска група „Арапи“, Шумен;
Оригинално представяне – кв. Поляните, Петрич.
Фондация "Старата България" и журито на карнавала взеха извънредно решение да присъдят специалната награда на фондация за прецизна и точна интирпретация на традицият на представителната група на Разлог.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)