Избрани Новини

"Симитлия" събра над 6 000 пазители на кукерските традиции

За 16-т път се проведе уникалният фестивал в Симитли

Кукери от всякъде са тук. На Древната кукерска земя. Фестивалът ни пази традицията, за да пребъде. Традицията за Сурва, магията на кукерството. Със специална песен за фестивала в Симитли кукерите от Коларово възпяват уникалния фестивал. Те откриха фестивала и нарекоха за добро и берекет. Международното участие във фестивала дойде веднага след тях - Карнавална група при фолклорен ансамбъл „Вила Зора”, Велес, Македония и Звегор, Делчево, които показаха колорита си. Петричките дяволи и русалии от група Център Петрич винаги са едни от най-интересните на фестивала и се показаха веднага след македонците, информират от Община Симитли.
В Симитли цял ден тъпчат земята страшни чудовища, старци и старици, кукери в разкошни костюми… по модел от всички райони на страната ни, а и от чужбина.
Тази събота бе Симитлия – Древната земя на кукерите. Започна с първите три, общо са тридесет групите, участници в дефилето. Стадионът в Симитли се препълва с кукери. 30 групи правят пъстрото дефиле тази година.
Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от всякъде… до 6 000 са преброени. Втората събота на януари е. Денят за традицията вече 16 години – Симитли – Древната земя на кукерите – фестивалът на кукерските и маскарадни игри.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)