Избрани Новини

След Брекзит: Прогнози за повече туристи от Острова у нас

Българските турагенции очакват около 200 000 английски туристи тази година

Ръст на туристите от Великобритания у нас заради Брекзит показва проучване на Асоциацията на британските туристически агенти, информира БТВ.
Преди седмица Джонатан Бърлс и съпругата му пристигат в Банско. Цените и ски пистите водят семейството за 13-а поредна година в курорта. „Тук е много евтино  да дойдеш и да си изкараш добре”, категоричен е той. „Едно от важните неща е, че когато обърнем британската валута в българска, разполагаме с доста пари”, казва и  Тейси Смит.
Нашите турагенции очакват около 200 хиляди английски туристи тази година. В хотела на Джеймс Хюз пикът на резервациите предстои. „Следващата седмица започваме със силния период и сме горе-долу пълни до средата на март”, уточнява той.
По неписано правило икономическа несигурност на Острова означава повече британски туристи у нас, казват експертите.
„Винаги при тези ситуации България е била предпочитана  туристическа  дестинация, защото е евтина”, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.
Брекзит без сделка ще означава по-скъп внос от Европа и намаляване на покупателната способност на англичаните. А прогнозата за срив на паунда вече води до ръст с една трета на резервациите у нас, пресмятат британски туроператори. Но не валутата ще е определяща при избора на почивка, контрират икономисти.
„Самият туристически поток се влияе от това колко е лесно човек да получи здравна осигуровка, колко лесно може да получи достъп до страната”, посочи Адриян Николов от Института за пазарна икономика.
Така за българския туристически бранш ситуацията на Острова създава повече несигурност.
„В момента и туроператори, и агенции са притеснени, тъй като те не могат да поемат ангажименти по договор, по който те имат изключително голяма отговорност да възстановяват суми обратно. С други думи, няма нищо гарантирано”, заяви Румен Драганов.
А Джонатан и Тейси се надяват, че какъвто и да е изходът от Брекзит, няма да затвори пътя им към Европа и България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)