Избрани Новини

Оставиха в ареста обвинените за финансиране на тероризъм

От държавното обвинение казаха, че ще има още задържани

Специализираният наказателен съд остави в ареста и петимата, обвинени за финансиране на тероризъм и за участие в организирана престъпна група – по системата „Хавала”, съобщава btvnovinite.bg

Групата беше задържана след мащабна акция в седем града у нас в петък. Действията на спецслужбите се проведоха на територията на София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

В началото на заседанието съдът уважи искането на обвинението мерките да се гледат при закрита врата, защото има информация, която е държавна тайна. От държавното обвинение казаха, че ще има още задържани. Има и шести обвинен, но задочно, защото е в неизвестност.

Мустафа Алибрахим, Абдулай Халум, Атеф Хсала, Сюлейман Али и българката Исения Асенова запазиха мълчание в началото на съдебното заседание.

Основен обвиняем е 60-годишният Мустафа Алибрахим, който каза, че не чува добре, но говори добре български език.

Всеки е имал някаква друга работа без българката. Исения Асенова е сочена от прокуратурата за помощник на лидера на групата.

Арабската „Хавала” е анонимна и добре работеща система за превод на пари без никакви документални следи. „Хавала” от арабски означава „прехвърлям”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов