Десетки благоевградчани поискаха електробуси - blagoevgrad.utre.bg

Десетки благоевградчани поискаха електробуси

24 януари 2019, 09:20 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Кметът Камбитов инициира допитването до всички граждани

Искането е част от "Ти кажи. Кмете, направи"!

Десетки жители на Благоевград се включиха във фейсбук групата Искаме електрически автобуси в Благоевград. Тяхното искане и предложение е Община Благоевград да закупи електробуси, които да заменят досегашните рейсове по всички градски линии. Според членовете на групата сегашните рейсове замърсяват въздуха около спирките и по улиците и булевардите, по които минават. Освен това предизвикват и шумозамърсяване заради остарялата механика на вратите и принципа на двигателите с вътрешно горене. Предложението е във връзка с инициативата на кмета Атанас Камбитов "Ти кажи. Кмете, направи!", която цели да чуе какви проблеми искат хората от града да бъдат решени. Изискването на екипа на кмета е към всяко предложение да има и подписка, която да показва, че проблемът е значим и че не се поддържа само от един човек. Групата в социалната мрежа замества подписката и набира още членове. Събралите най-голяма поддръжка и от най-голямо значение за Благоевград предложения ще бъдат финансирани, като Общината ще ги включи в Бюджет 2019.

Преди месеци в Благоевград започна да се движи електическа кола, която Общината закупи за "Социален патрожаж". Колата харчи 2.30 лв. на 100 км и ще разтовари публичната институция откъм разходи за гориво.

Темата е особенно актуална в зимния сезон заради нетърпимото в някои райони на града замърсяване на въздуха и обявяването на Благоевград за града с най-мръсния въздух в България.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета