Избрани Новини

Община Сандански се побратими с турската Аташехир

Ще започне културно, спортно и образователно сътрудничество между двата града

На 21 януари в Турция, община Аташехир, Истанбул заместник-кметът на община Сандански Зорица Органджиева и ИД кмет на община Аташехир Илхами Йълмаз подписаха споразумение за сътрудничество.
Началото бе дадено през месец септември, когато двете общини поставиха основите на приятелския мост. Партньорството е в резултат на сътрудничеството на Сдружение „Балкански младежки фестивал“ и Асоциация за култура и солидарност на Балканите. Младежи от Истанбул взеха участие в два проекта, осъществени от Балканския младежки фестивал.
Благодарение на споразумението се създават приятелски отношения между двете общини, както и подкрепа и сътрудничество в областта на културата, изкуствата, спорта, науката, опазването на околната среда и трафика. То е основа на дългосрочно и полезно партньорство и развитие на културните връзки, обмен на добри практики и бизнес решения.
Общините в Аташехир и Сандански ще се стремят да гарантират, че народите на техните страни ще поддържат трайни отношения, по-специално за обединяване на младите хора и за развитие на икономическите отношения.
На официалната церемония по подписването на споразумението, зам.кметът  Зорица Органджиева сподели: „Това споразумение е необходимо за създаването на нов мост между Турция и България, и е изключително важно. Благодарение на тези подписи ще започне културно, спортно и образователно сътрудничество между двата града. От името на нашия кмет – г- н Кирил Котев, искам да благодаря на всички, които допринесоха за създаването на това споразумение и на моста на приятелството“.
От своя страна и.д. кметът на Аташехир Илхами Йълмаз каза: „Мисля, че развитието на културните връзки между двата града ще допринесе много за Аташехир и Сандански. С това споразумение, което подписахме, даваме началото на сътрудничество и близки отношения между двата града. Надявам се, че то ще продължи в културните, социалните, икономическите и други области“.
Делегацията от община Сандански бе посрещната с изключително внимание от любезните домакини и бе водена от заместник -кметовете на общината Зорица Органджиева и Вангел Анталавичев. Включваше административни, образователни и културни експерти.
Споразумението между двете общини бе подкрепено от Представителството на Република България в Истанбул в лицето на консула Петър Арабаджиев, както и от Организация „Балканска асоциация за култура и солидарност“ в Истанбул.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов