Избрани Новини

Темата "Децата и опасностите в Интернет” дискутираха ученици в Благоевград

Бяха запознати с основните заплахи в интернет пространството

Кариерните консултанти към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и ГДБОП – МВР проведоха съвместно обучение с ученици от седми клас на VII СУ „Кузман Шапкарев” - Благоевград. Инспектор Емил Илиев от ГДБОП – МВР, отдел „Киберпрестъпност”, представи по увлекателен и интересен начин пред учениците презентация на тема „Децата и опасностите в Интернет”.
Учениците бяха запознати детайлно с основните заплахи в интернет пространството и как те лесно да бъдат разпознавани и неутрализирани. Бяха идентифицирани атктуални опасности от злоупотреби с лични данни, сексуална посегателства и др. в социалните мрежи и интернет страниците. Полезни вдеоклипове показаха нагледно на присъстващите по какъв начин сърфирането в интернет може да бъде опасно и как могат да се предпазят от така наречените „интернет хищници”.
Инспектор Илиев даде много полезни съвети за превенция и защита от посегателства в компютърния свят. Съветът, който дадоха специалистите от отдела по „Киберпрестъпност” бе децата да бъдат внимателни с предоставянето на лични данни, снимки и информация за личния си живот, както на профилите си в социалните мрежи, така и при разговори с непознати, които са потърсили от тях контакт в някой от модерните сайтове.
На проведената дискусия учениците бяха информирани и за това къде могат да потърсят помощ при възникнал проблем.
Срещата приключи с извода, че в Интернет може да получиш интересна и важна информация, да се забавляваш, да намираш приятели, да общуваш, но и че в киберпространството се крият редица опасности, затова е необходимо децата да бъдат внимателни и да спазват правилата за поведение в този необятен свят.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)