Лавинна опасност има в планините - blagoevgrad.utre.bg

Лавинна опасност има в планините

27 януари 2019, 11:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ПСС на БЧК

Кабинковата въжена линия в Банско днес отново работи

В района на хижа „Македония“ и в района на хижа „Рилски езера“ лавинната опасност е от средна степен. Новият сняг е около 1 метър във високата зона над 2000 метра. В момента на хижа „Македония“ има около 35 човека – с тях няма проблеми, хижарите са там, хижата е отоплена. Това каза началникът на Планинска спасителна служба - Благоевград Георги Ботев, информира БНР Благоевград.

Времето днес в планината трябва да бъде слънчево, с малко по-високи температури, според синоптичната прогноза.

Георги Ботев предупреди, че придвижването в планината задължително трябва да става по зимните маркировки, трябва да се избягват фрирайд карания по улеи, защото освен дебелината на снежната покривка, която е равномерна, има места с навяване от над метър и половина – два и там лавинната опасност е още по-голяма.

Началникът на Планинската спасителна служба предупреди още, че на пистата на Карталска поляна, която в момента не работи, също е лавиноопасна – при спускането със шейни в долния край на стръмните участъци при дебела снежна покривка, хората могат да предизвикат лавина. Писти, които не се използват, които са необработени, са изключително лавиноопасни! 

Ясно и тихо е времето в Пирин планина днес, но има опасност от лавини, информираха от Планинската спасителна служба - Банско. Всички съоръжения в ски зоната работят. Кабинковата въжена линия, която вчера не работеше през целия ден, днес отново работи.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета