Избрани Новини

Трифон Зарезан почете лозарите в село Плоски

Животът

01-02-2019, 16:45

Снимка:

Община Сандански

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иде, иде Трифон Зарезан!

Трифоновден е!

На Трифон Зарезан в село Плоски

Евродепутатът Андрей Новаков е кметът на Сандански го посрещнаха

След цяла нощ правене на погачи, пити и баници, с.Плоски, община Сандански осъмна с музика, хора и църковни песни на лозята в местността „Курило“. Там лозарите от селото, кметът на община Сандански Кирил Котев, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев и Андрей Новаков – европейски народен представител,  ритуално „зарязаха” лозите и поляха с вино.
Празникът продължи с народно веселие и настроение, за което се бе погрижило НЧ „Светлина 1942“ със съдействието на община Сандански и с талантливите Общински духов оркестър, децата на село Плоски, ТС „Празник“, ЖФГ „Стримона“ и ТШ „Македонци“. По специална покана на Георги Георгиев жителите на селото бяха зарадвани с изпълненията на Стоян Петров и Николай Кирчев.
На празника освен кореняците плоскалии имаше и много гости от София, Сандански, Благоевград. Бабите, погрижили се за вкусотиите на трапезата споделиха, че тайната на хубавите баници и пити е бавното втасване на тестото и сръчните ръце при правенето му. Местните винари пък не спираха да леят от божествената напитка и затвърдиха мнението, че за хубаво вино е необходимо освен хубаво грозде и много любов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов