300 работници в Благоевград останаха без работа и обезщетения - blagoevgrad.utre.bg

300 работници в Благоевград останаха без работа и обезщетения

02 февруари 2019, 11:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

Фирмата е започнала процедура по обявяване на ликвидация

Около 300 работници от завода за волани в Благоевград може да останат без работа, след като фирмата е започнала процедура по обявяване на ликвидация, съобщи БНТ. Причината за предстоящото спиране на работата е влошени финансови резултати и трудности при набирането и задържането на персонал.
От ръководството на завода са предложили на работниците да започнат работа в нова фирма със сходна дейност, която ще се помещава в същите производствени помещения. Хората обаче не са съгласни с предлаганите условия на труд и заплащане в новото дружество .
- Може ли за 560 лева да работиш, като няма нито бонус присъствие, няма нищо. Значи като ти спрат и осигуровките, оставаме на 440 лева. Да дишаме тая отрова тука за 440 лева - това няма как да стане.
- От 5-ти е направена нова фирма, който иска да подписва, на тия договори да работи без пари, тука остава и работи.
Работниците настояват след фалита на сегашният им работодател да бъдат изпратени на борсата и да получат полагащото им се обезщетение.
Събри Аликонгьов: При обявяване на дружеството в ликвидност на нас ни се полага по законов ред да ни изплатят няколко брутни заплати, примерно колкото трябва и да ни пратят на борсата като хора, които заслужваме тая борса, защото 2 години сме работили на лоши битови условия .
От ръководството на завода в Благоевград отказаха коментар дали работниците ще получат обезщетения след спиране на производството. Проверка на Инспекцията по труда в Благоевград не е установила нарушения на трудовото законодателство, поне към момента.
Коментари (1)

Потребител
Elena
Работя в канадската фирма АЛС в Благоевград, която обяви несъстоятелност. Преди три дни викнахме трите най- големи телевизии -КАНАЛ1, БТВ и НОВА, за да покажат нашите съмнения относно тази фирма. И познайте.. Нищо не излъчиха, с изключение на Канал 1, но и там бяха изрязани възлови изказвания на мои колеги. Сега наистина се убедих, че всички телевизии са под крилото на властта. Медиите насаждат мнения в хората, които са им изгодни.
03 февруари, 09:14 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета