Боговете на виното благословиха Илинденци - blagoevgrad.utre.bg

Боговете на виното благословиха Илинденци

02 февруари 2019, 17:47 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Струмяни

    Празникът продължава

Петър Михов стана Цар на лозята

По традиция в първата събота на месец февруари, за двадесет и седми пореден път тази година, под красивите върхове на Пирин планина, слязоха Боговете на виното и благословиха лозовите масиви край село Илинденци.
Празникът започна в местността „Масовец“, където десетки гости от страната и чужбина бяха посрещнати с топла питка и глътка от божествения местен еликсир.
Кметът на с.Илинденци Илия Башлиев отправи приветствени думи към всички гости за добре дошли. Той пожела здраве и добра реколта с хубаво вино.
Появата на древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита и мома Кераца, предизвикаха неповторима емоция за всички присъстващи.
Красивата Кераца е кръстена на прочутата керацуда - уникално вино, всепризната царица на вината, който е един от най-старите запазени сортове бяло грозде в България, отглеждано единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Илинденци и Струмяни по цял свят.
Божествата изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила, с която се поставя новото начало.
Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и на община Струмяни.
Както повелява християнската традиция, местният свещеник отец Георги Сарадинов отслужи празничен водосвет и благослови лозята и бъдещата реколта. След това започна зарязването на лозята, в което се включиха свещеникът, кметът на община Струмяни Емил Илиев, кметът на с.Илинденци  Башлиев, свитата на боговете и много от гостите на празника.
Празникът продължи на площада в с.Илинденци, където приветствени думи и сърдечни поздрави отправи кметът на община Струмяни Емил Илиев. Той пожела на всички винопроизводители и любители на виното да бъдат живи и здрави и да продължават да носят славата на Илинденци и община Струмяни – това благословено от Бога място на гроздето и виното, на веселието, любовта и вдъхновението и занапред по целия свят.
Официални гости на празника бяха Златка Яневска – председател на Общински съвет Струмяни, Петя Тасева и Фиданка Котева – заместник-кметове на община Струмяни, зам.областният управител на Благоевград Антоанета Янчева, кметът на Петрич Димитър Бръчков, депутатът от парламентарната група на ГЕРБ  Георги Динев.

Най-дългоочакваният момент бе награждаването на победителите в конкурса за „Най-добро вино“ и короноването на „Царя на лозята“.
По традиция кметът на община Струмяни връчи наградата на „Царя на лозята“, която бе спечелена от Петър Михов.
В категорията за „Най-добро червено вино“ победителите са:
Трето място – Радослава Златкова
Второ място – Николай Стойчев
Първо място – Йордан Парапанов
За най-добро гостуващо червено вино наградата получи Георги Димитров.
В категорията за „Най-добро бяло вино“ победителите са:
Трето място – Йордан Парапанов;
Второ място – Кирилка и Ангел Стойчеви;
Първо място – Злати Златков.
За най-добро гостуващо бяло вино наградата получи Атанас Лазаров.
На отличените участници в конкурса бяха връчени грамоти и предметни награди.
Тази година на Зоя Грозданова, бе връчена почетна награда за дългогодишен принос за запазване на нематериалното културно наследство на село Илинденци.
Празникът бе съпроводен и с вкусната кулинарна изложба, специално подготвена от дамите на пенсионерски клуб „Белица“ - Илинденци. Неизменна традиция за днешния ден е разливащото се ароматно вино, което зарадва всички жители и гости на китното село.
Празничната програма продължава и в момента с фолклорни ритми и участието на Брас бенд „Сандански“, фолклорния изпълнител Карамфил Божков, оркестър „Русалка” и ансамбъл „Малешевци”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета