Благоевградчани почетоха Гоце - blagoevgrad.utre.bg

Благоевградчани почетоха Гоце

04 февруари 2019, 18:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Отбелязваме 147 години от рождението на революционера Гоце Делчев

Благоевградската общественост отбеляза 147 години от рождението на видния български революционер Гоце Делчев.  В знак на признателност и преклонение към делото и личността на Гоце Делчев цветя положиха областният управител Бисер Михайлов, заместник-областният Иван Стоянов, Иво Николов - заместник-кмет по икономика и финанси на община Благоевград, представители на политически партии, културни институции, учебни заведения,  общественици и граждани.
Знакови моменти от живота и делото на големия български революционер припомниха Яна Янакиева и Румен Кулянин, служители в отдел „Култура“ в Община Благоевград.
Ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев всяка година припомня на обществеността за личността и героизма на Делчев.

Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство след Берлинския конгрес. Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета