Избрани Новини

"Песен за Петко Войвода" звучи по Фен Фолк ТВ /видео/

Песента е посветена на 175-годишнината от рождението на капитан Петко войвода

Вчера в ефира на Фен Фолк ТВ направи премиера една величествена песен от сърцето на Родопите. Това е "Песен за Петко Войвода" в изпълнение на Гайдарски състав "Петко Войвода". Тя възвеличава революционера капитан Петко войвода, който е посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България.
Аранжиментът на песента е дело на Иван Балабанов - създател и ръководител на Гайдарски състав "Петко Войвода". Впечатляващо е, че в песента има рецитал, което много рядко се среща в българския фолклор. Интересен е и записът на изпълнението, който не е направен в студио, а в Народно читалище „Светлина 1940“- София.
„Не ща везирин да ставам, не ща в сараи да седа, стига ми мене царството, дето ме тачи народа“ – това са думи на легендарния капитан Петко войвода, които се рецитират в песента и й придават патос и мощ.
Не е случайна появата на "Песен за Петко Войвода" точно сега. Тази година се навършват 175 г. от рождението на капитан Петко войвода.
"Чрез "Песен за Петко Войвода" ние искаме да изкажем своята признателност и уважение към този велик човек капитан Петко войвода. Нашата цел е чрез музиката да направим мост във времето и да се докоснем поне малко до живота на един от националните ни герои", сподели с въодушевление Иван Балабанов.
Много оригинален е видеоклипът към песента, чиято идея и реализация отново е дело на Иван Балабанов. Заснет в в архитектурния и фолклорен резерват в с.Широка лъка. Това е мястото, в което се е родила и развива родопската песен. Петко войвода се славел като защитник на Родопите, а в Широка лъка се намира къщата, която е била щаб на Петко войвода след Освобождението на България.

Голяма част от снимките са заснети в Етнографския музей, който е наречен "конак", защото къщата е била предназначена за турски административен служител. Освен това сградата е типично възрожденска, носи духа на миналото, в което сме имали славни и достойни българи като Петко войвода.
Освен Гайдарския състав"Петко Войвода", във видеоклипа участват Сдружение "Наследство", Хисаря , както и клон на Гайдарския състав "Петко Войвода" от Пещера и много приятели и съратници. Любопитно е участието на най-малкия участник, който се казва Страхил и е само на 10 месеца.
„Като ръководител и създател на Гайдарски състав "Петко Войвода" винаги съм се старал да пазя и възраждам родопското народно творчество по най-автентичния начин, така както ни е завещано от нашите деди. Клиповете ни също гледаме да са автентични, за да разказват истории за отминали времена. Защото не трябва да забравяме кои сме, а да помним историята си и прочутите войводи с техните славни чети, борили се за една единствена цел - Освобождението на Майка България от турско владичество", каза Иван Балабанов за творчеството на Гайдарски състав "Петко Войвода".
Освен в ефира на Фен Фолк ТВ, може да гледате видеоклипа и в YouTube канала ни: https://www.youtube.com/watch?v=AulzdJumCUw



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов