Избрани Новини

Нов социален проект за деца започва в Благоевград

Цялостното завършване на обекта е месец октомври

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов  направи първа копка по проект „Социална инфраструктура за услуги и деца“. На официалната церемония присъстваха Румяна Петкова, изпълнителен директор  на Агенцията за социално подпомагане, областният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков, заместник-кметовете на община Благоевград, екипът по проекта и граждани.
„Срокът за СМР е месец март, а за цялостното завършване на обекта е месец октомври. Тук е мястото да благодаря на Румяна Петкова за добрата съвместна работа между Община Благоевград и Агенцията за социално подпомагане. Ние сме един от най-големите доставчици в Югозапада. Към момента предоставяме 21 услуги. С новите три ще станат 24. Работим за разкриването на още две услуги. Подписахме и договор за лични и социални асистенти. Още 20 са подали документи. Ще изпълним абсолютно всички заявления, там, където няма възможност да се финансира от централния бюджет, ще дофинансираме със собствени средства. Това е социалната отговорност на Общината, защото тук не става дума просто за услуги, а за хора, които имат нужда от подкрепа“, каза д-р Камбитов.
Румяна Петкова поздрави кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов за добрата работа. „Община Благоевград има цялата палитра от социални услуги, благодарение на г-н Камбитов и неговия екип. Община Благоевград е един добър партньор и коректив на държавната власт“, каза по време на церемонията Румяна Петкова.
По традиция бе отслужен водосвет от отец Андон Шавулев, а възпитаници от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград раздадоха питка и мед за здраве на присъстващите.
С реализиране на проекта ще бъдат обособени нови социални центрове, които ще се помещават в част от сградата на бившия Дом за деца,  лишени от родителска грижа, като за целта ще се извърши преустройство и ремонт.

Домът за деца, лишени от родителска грижа, е закрит от началото на  януари 2018г. и оттогава по-голямата част от сградата не се използва. Новоизградените центрове ще бъдат в съответствие с утвърдените от Министерството на труда и социалната политика функционални изисквания и насоки, съобразени с европейските документи за деинституционализация и живот в общността. Общата стойност на проекта е  1 176 500.00 лв.
Целта е да се постигне осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за развиване на три нови социални услуги в общността на територията на общината, а именно Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства – капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги; Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства – капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги; Център за обществена подкрепа – капацитет 100 места.
Проектът предвижда и осигуряване на подходящо обзавеждане и оборудване за социалните услуги, което ще гарантира безопасна и сигурна среда за ползвателите.
Преди официалната церемония се проведе пресконференция, на коята бяха разяснени подробности по изпълнението на проекта.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)