Избрани Новини

Проектантът е сондирал в Кресненското дефиле за по-подробни геоложки проучвания

През 2016-2017 г. всички са знаели, че ще има продължение на проучването

Не нелегална фирма, а авторът на идейния проект за магистрала "Струма"  през Кресненското дефиле -  "Пътпроект 2000",  е правил допълнителни сондажи за проучване на геологията. Това разказа за "24 часа" Любен Симеонов, управител на фирмата, когото "24 часа" без особено усилие откри.
"Пътпроект 2000" участва в конкурс на АПИ, през февруари 2018 г. предава проекта, а през май месец нейната разработка е класирана на първо място, разказва Симеонов. За да е абсолютно сигурна в този тежък и пресечен терен,  фирмата е продължила геоложките проучвания, за да актуализира ПУП-парцеларен план.
В понеделник обаче bTV съобщи, че "строителни машини фантоми започват работа по магистрална отсечка за стотици милиони, месеци преди въобще да е избран изпълнителят на скъпия проект". Телевизията са позовава на снимки, които били получени от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" е получила снимки, на които се виждало как работят тежки машини.
"Ние не сме строили временни, а сме разчистили съществуващи стари горски пътища, а наши подизпълнители са правили площадки за сондите“, каза проектантът. На въпрос на "24 часа" защо никой не е знаел за проучванията им през лятото, Симеонов каза, че когато са работили по разширения идеен проект през 2016-2017 г. всички са знаели, че ще има продължение на проучването.
Симеонов заяви още, че нито  „Геострой”, нито „Главболгарстрой”, които са посечени в материала на телевизията, имат нещо общо с тези сондажи. Те са изпълнители на лота от Сандански до Кресна и затова местните хора ги свързвали с тях.
Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов в понеделник назначи теренна и документална проверка какви дейности се извършват в държавни горски територии. Резултатите ще станат ясни във вторник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов