Благоевград почете своите освободители - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград почете своите освободители

12 февруари 2019, 14:42 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Отбеляза 141 години от първото Освобождение на Горна Джумая

С полагане на цветя бяха отбелязани 141 години от първото Освобождение на Горна Джумая. Церемонията се състоя при паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм „Въведение Богородично“. Тук бяха заместник-кметът по строителство и сигурност на община Благоевград инж.Емилия Тунева, зам.областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически организации, общественици и граждани.
Възпитаници на Центъра за личностно и  творческо развитие на децата на Благоевград с ръководител Соня Кацарска припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.
На 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински. Военната акция по овладяването на града завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета