Избрани Новини

В Симитли ще почетат протойерей Борис Петров

Панихида в памет на енорийския свещеник ще бъде отслужена днес

Панихида в памет на енорийския свещеник на Симитли протойерей Борис Китанов Петров ще бъде отслужена днес в 9:30 часа на неговия гроб, намиращ се до апсидата на църквата „Рождество Богородично”, информират от пресцентъра на Община Симитли. Пред гроба на отеца, отдал живота и здравето си за Симитли, ще сведат глава боголюбиви отци от Неврокопската епархия, роднини на свещеника, членове на църковното настоятелство към храма, общественици и граждани на Симитли, запазили и до днес спомена за добрия свещенослужител, който ги напътствал с мъдрите си слова в трудните времена на атеизъм.
Тази година се отбелязват 90 години от освещаването на църква „Рождество Богородично” от Неврокопския митрополит Макарий. По този повод в Симитли се организират редица инициативи и дейности. Сред тях е и предложението на инициативната група, съставена от студенти и докторанти от ЮЗУ „Неофит Рилски” и СУ „Св.Климент Охридски” отец Борис да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Симитли” заради огромните заслуги, които има към населеното място. Подготвя се и документален сборник за свещеника.
Отец Борис е роден през далечната 1912 г. в горноджумайското село Селище. Първоначалното си образование получава в родното си село, а след това продължава в Логодаж. Завършва Горноджумайската смесена гимназия „Св.св.Кирил и Методий” (бивша Солунска). Записва се в богословското училище в Черепиш. През 1935 г. завършва Софийската духовна семинария. Ръкоположен е за свещеник на 13 март 1937 г. от Неврокопския митрополит Борис. В различни периоди от служението си – въпреки трудностите – обслужва духовните нужди на енориашите в Дреново, Брежани, Крупник, Тросково, Брестово, Докатичево, Ораново и Градево. Но най-много сили отдава на енорията в Симитли.

Първото си богослужение там извършва на 1 ноември 1938 г. Води часове по вероучение с учениците три дни седмично. Липсата на добри условия не го отказва. Създава дамски хор с диригент Анна Абати. Основава и православно християнско братство. Облагородява пространството около местния храм. Негово дело са строежът на кръщелна при храма, както и на навес при местните гробища, които с протокол №4/16.07.1947 г. на общинския съвет на Симитлийската селска община са отстъпени за „вечни времена” на църковното настоятелство.
Електрифицирането на църквата, снабдяването на храма с нотариален акт, закупуването на камбана също са свързани с името на отец Борис.
Свещеникът поставя и основите на родилен дом в Симитли. Три години поддържа подкрепителната станция на БЧК в Симитли. Въпреки трудностите, създавани от местната власт, Партията и народната милиция, отец Борис организира десетки ученически забави в местното читалище и екскурзии до Рилската света обител. В спомените си свещенослужителят пише: „Аз съм доволен от народа, на който съм служил. За мен нека говори същият тоя народ.”
Отец Борис Китанов Петров умира на 13 февруари 1998 г., по думите на местните хора в Симитли – забравен! За активната му духовна, културна и обществена дейност свидетелства обширната кореспонденция, която е водил със Светия Синод, с Неврокопската митрополия, с местната светска управа, с училищните и читалищните власти. „Не престараване, издокарване или пълзене е това, а чиста любов и обич към служба, църква и народ. Това е точната и вярна дефиниция, която вярно и точно сочи пътя, по който съм вървял близо половин век”, пише към края на живота си духовникът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов