Избрани Новини

"Процесът Мерилин Монро“ идва в Благоевград

Проектът е съвместен на Камерната опера и Държавна опера-Стара Загора

Съвместен концерт на Камерна опера - Благоевград и Държавна опера - Стара Загора ще бъде представен в Благоевград. Събитието ще се проведе днес от 18.00 часа в зала „22-ри септември“. Диригент на концерта е Андрия Павлич от Австрия. Режисьор е Огнян Драганов, а сценографията е на Тодор Демеров. В операта участват оркестърът на Камерна опера - Благоевград, концертмайсторът Милослава Йорданова, балетът на Държавна опера - Стара Загора, Ивелина Димитрова, Ивелина Николова, Богдана Сергеева, Емилия Ставрева.
Творческият екип дава нов живот на произведението, стремейки се да покаже, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети. Оперното изкуство разбираемо и увлекателно представя съвременния начин на живот. Зрителите ще видят един атрактивен и модерен спектакъл извън общоприетата оперна традиция. Новият участник в представлението е самата публика, която има последната дума.  
Мястото за представянето на спектакъла не е избрано случайно. Съобразявайки се с историята, заложена във фабулата на „Процесът Мерилин Монро“, режисьорът Огнян Драганов избира за сцена именно заседателната зала на Общинския съвет - Благоевград.
Камерната опера "Процесът Мерилин Монро“ е последната творба на известния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. Сюжетът на „Процесът Мерилин Монро“ разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век пораждат противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение „За“  или „Против“ е  на публиката-жури.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)