Избрани Новини

"Млад планинар" призовава "Да пишем на кирилица!"

Пътуващата изложба ще обиколи училищата в Благоевградско

По случай 21-ви февруари – Международен ден на майчиния език, Сдружение „Млад планинар“ организира инициатива „Да пишем на кирилица!!! Ще забравим ли българския език???" Целта е да се провокира използването на кирилица в Интернет, в личната и в бизнес комуникацията, както и да се използват българските думи по време на различните видове общуване.

Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използват родната кирилица, когато комуникират в интернет пространството, а и извън него. Използват се масово чуждици, които заменят успешно истинските български и чувствени думи. Това се случва не само в личната, но и в професионалната кореспонденция. Истински проблем е масовото използване на т.нар. "шльокавица", известна още и като "маймуница" – смесица от латински букви и цифри.

Ние, хората, които искаме да запазим кирилицата и българския ни език, така както е бил запазен за нас от прадедите ни, решихме да направим пътуваща изложба.С нея ще покажем визуалното превъзходство на кирилицата и ще осмеем 6liokavicaта.

Да подкрепим родната ни азбука и език!

Днес, 21-ви февруари – Международен ден на майчиния език, Сдружение "Млад планинар" - Петрич организира пътуваща изложба "Да пишем на кирилица! Ще забравим ли българския език?" Изложбата ще провокира, надяват се от сдружението, учениците от ПГИТ "Проф. д-р Асен Златаров" - Петрич, откъдето тръгва, и заедно ще подкрепят родния ни език и азбука.

Инициативата „Да пишем на кирилица! Ще забравим ли българския език?" е в партньорство с „Асоциация за социална отговорност и регионални инициативи“ (АСОРИ) в подкрепа на грамотното писане.

Изложбата може да бъде видяна:
21-28 февруари ПГИТ "Проф. д-р Асен Златаров"
1-8 март Училище-Гоце Делчев-Петрич
11-15 март Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", град Гоце Делчев
22-25 март "Бъдеще за Марикостиново" - с.Марикостиново
8-19 април Профилирана гимназия "Пейо Крачолов Яворов" - Петрич
22 април - 2 май ОУ "Пейо К. Яворов" с.Скрът
3 -5 май - "Парад на професиите" - Петрич
21 май - 15 юни - Регионален Исторически музей - Благоевград

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)