Избрани Новини

Над 350 души се включиха в гражданския диалог "Европа в нашия дом“

По темата образование разискваха в Благоевград

Образованието е национален приоритет и категоричен ангажимент на ГЕРБ. Инвестициите в образование са инвестиции в успешното бъдеще на България – инвестиции в подготвени млади хора и в икономически растеж за просперираща нация. Работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование. Това заяви областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и народен представител Даниела Савеклиева при откриването на гражданския диалог „Европа в нашия дом“ в Блгагоевград. Тя допълни, че инвестициите в учителите, дуалната система и дигиталното образование са сред приоритетите на ГЕРБ  както на национално, така и на регионално ниво.  „Подобряването на образователната инфраструктура не може да е пълноценно без финансиране по европейски програми. България и Европа се нуждаят от все повече млади и образовани кадри, които да спомогнат за бъдещия икономически растеж. Именно тези високообразовани хора ще позволят на България и ЕС да се конкурират в една глобализирана икономика, основана на знанието“, каза още Савеклиева.
В граждански диалог по тема образование, организиран от ГЕРБ,  се включиха над 350 жители на Благоевград, голяма част от които, работещи в сферата на образованието. В дискусията взеха участие също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на Комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и областният управител Бисер Михайлов. Сред гостите на събитието бяха и депутатите от ГЕРБ Георги Динев, Стефан Апостолов, Александър Мацурев и д-р Емил Тончев.
„В образователната  система ще бъдат инвестирани почти 2 млд. и 400 млн. лв., от тях 1,3 млд. за двойното увеличаване на учителските заплати, други 400 млн. са договорени по различни програми за подобряване на материалната база и дигитализацията на образованието. Затова и в контекста на предстоящите избори за Европейски парамент трябва да си дадем ясна сметка колко важно е членството в ЕС и колко преимущества ни носи то най-вече в сферата на образованието.“, каза в заключение Даниела Савеклиева.
„Най-добрите инвестиции са в образованието“, каза домакинът на форума д-р Атанас Камбитов. Той  благодари на Министър Вълчев за доброто взаимодействие и комуникация между МОН и общините. Кметът на Благоевград допълни, че в сферата на образованието е направено изключително много.
От своя страна Милена Дамянова, председател на парламентарната Комисия по образованието и науката каза, че на днешната среща са споделени добри примери, свързани с европейските политики и програми, с които се постигат целите на образованието. Дамянова сподели, че европейските програми, както и националните, в частност тези за образованието, са всичко друго, но не и сбор от статистика или административен отчет за чиновниците от София и Брюксел. „Бих искала да обърнем внимание върху друго, а именно защо са ни тези програми, защо всяка година ние като данъкоплатци трябва да даваме своята вноска в ЕС и съответно да чакаме програмите оттам, да се кандидатства, да се пишат отчети, да се обяснява и т.н.?“, каза в допълнение Милена Дамянова. Тя сподели, че силно вярва, че всички ние като хора със семейства,  като общество, искаме няколко прости неща за себе си и за децата ни: стабилно образование, което се постига в модерни детски градини, училища и университети, които са достъпни за всеки. “Искаме учители професионалисти с достойно възнаграждение, които да имат правото и задължението да работят възможно най-добре в името на бъдещите ни поколения. Искаме училища и университети, които да дават перспектива за пазара на труда, а той да е част от икономиката, която носи достойни доходи за всеки. Искаме право на избор за всеки.Ето към това са насочени европейските и националните ни програми. Затова са заделените 700 млн. лв. през миналата и тази година за ремонт на 500 училища и детски градини. Само в област Благоевград от 2014 г. са инвестирани 27 796 832,88 лв. Няма да се спирам на заплатите на учителите, там нашата политика е последователна и ясна.“, каза още Дамянова.
Трябва да сме по-ориентирани към професионалното образование, насочвайки децата към него, за да ги задържим в регионите. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом". Той посочи, че Министерството на образованието подкрепя тези усилия. „Ние осигурихме допълнителни средства за по-отдалечените детски градини и училищата, където има проблеми. За в бъдеще предизвикателство пред нас ще бъде осигуряването на учители", каза още министър Вълчев. Той добави, че трябва да се направи така, че учителите да имат интерес и към образователните институции в по-малките населени места. „Общото увеличение на заплатите се надяваме, че ще мотивираме и по-младите хора да станат учители, но това не е единственото, което правим", каза още министър Вълчев. „Трябва да префокусираме системата към креативния учител, който да се чувства свободен да преподава с по-различни методи, а не просто да бъде лектор. По този начин той ще провокира интереса на децата към ученето, както и ще провокира креативността и критичното мислене", допълни министър Вълчев. Той подчерта, че част от модернизацията на системата се насочва и към информационните технологии, както и към развитието на дигиталните умения.
„С гордост и удовлетворение представям учителската гилдия в Европейския парламент. За всичките години членство България се промени изключително много. Но едно нещо е изключително важно – няма учител, който да получава 4 долара заплата. Не е далеч времето, когато заплатата на учителите беше точно толкова. Днес образованието е приоритет на правителството. Бе поет ангажимент за увеличение на заплатите и той се изпълнява.“, сподели по време на диалога евродепутата от ГЕРБ Асим Адемов. Той допълни, че Европа вече е във всеки дом и е изключително важно да участваме в предстоящите избори за членове на Европейския парламент“
По време на дискусията министър Вълчев получи благодарности за това, което правителството и министерството правят. „Министър Вълчев и Милена Дамянова не констатират проблемите, а ги решават“, с тези думи се обърна гост на събитието към министъра и председателя на комисията по образованието и науката.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)