БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково - blagoevgrad.utre.bg

БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

28 февруари 2019, 16:28 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНР

    Бруцелозата се предава от животни на хора

Отчетени са положителни проби при овце, свине и кучета

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи на заболели животни от бруцелоза в констатираното през септември 2018 г. първично огнище на болестта в село Вуково, област Кюстендил.
При последното изследване в същия животновъден обект (тип заден двор), в резултат на прилаганите оздравителни мерки и лабораторен контрол на 17 февруари са отчетени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета (1 овца, 10 свине и 2 кучета). Животните в обекта са евтаназирани по хуманен начин.
Бруцелозата е опасна зооноза  – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманнен начин.
Продължава дезинфекцията на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се правят отново допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място.
За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета