Избрани Новини

Издигат бюст-паметник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил

Решението е взето от Общински съвет - Гоце Делчев

Бюст-паметник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил ще бъде издигнат в центъра на гр.Гоце Делчев. Това решение взе единодушно Общински съвет - Гоце Делчев след предложение на кмета на общината.
Натанаил Неврокопски е висш български православен духовник, Неврокопски митрополит от 24 април 1994 до 16 ноември 2013 година. Роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско, със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет. По-късно служи в Синайския манастир в Египет и в Израел. През 1986 година Светия синод го изпраща на енорийска служба в Лондон. На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е Неврокопски митрополит.
Митрополит Натанаил остави в земния си път дирята на големия човек на нашето време, отдал личната си воля в полза на хората – безчинно скромен по детски, всеопрощаващ, пословичен, безсребреник, благ и чужд на суетата.
С решителни и безкомпромисни действия има основен принос за преодоляването на опитите за разкол в Българската православна църква. Неврокопският владика строеше и възстановяваше храмове и манастири, възпитава във вяра стотици млади хора в летните детски лагери в манастира на Хаджидимово, издаваше православна книжнина, организира социални кухни и културни събития.
Освен огромния му принос за Неврокопската епархия и Българската православна църква, митрополит Натанаил има и основна заслуга за запазване на българския характер на манастира "Свети Георги Зограф" в Света гора, Атон.
Заради всичко, което е направил през земния си път в полза на хората и църквата, община Гоце Делчев и Общински съвет – Гоце Делчев взеха решението да бъде изграден бюст-паметник на митрополит Натанаил, който ще се намира в центъра на града на площада, носещ неговото име от 27.10.2016 г.
Паметникът, заедно с уникалната градска архитектура от началото на миналия век ще превърне площад "Митрополит Натанаил" в прекрасен архитектурно-монументален акцент на най-красивата улица на гр.Гоце Делчев – улица „Търговска“.
Идейният проект за бюст-паметника е дело на младия и талантлив български скулптор Илия Бояров

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)