Петричкият Ескобар бяга с 37 диаманта от гръцки затвор - blagoevgrad.utre.bg

Петричкият Ескобар бяга с 37 диаманта от гръцки затвор

02 март 2019, 16:27 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    МВР, архив

    Доживот отнася наркобосът от съда в Солун

Срещу него се водят още три дела в Гърция за трафик на наркотици

С 37 диаманта бяга от гръцки затвор соченият за наркотрафикант Огнян Атанасов от село Тополница, известен у нас като Петричкия Ескобар. Брилянтите са инкрустирани във форма на сърце върху старинна златна дамска гривна. Ескобара купува бижуто от руски мафиот, с когото заедно търкат нарове в пандиза на полуостров Касандра, пише България днес. Прави сделката, за да зарадва съпругата си, която е останала да го чака в дома им в Тополница. Ескобара не знае кога точно ще закичи ръката на любимата с уникалното бижу, тъй като съдът му е отредил да прекара следващите 18 години в затвора заради трафик на опиати.
Ескобара излежава едва около две години от наказанието си и духва от пандиза. Покрай бягството му се раждат различни версии, но нито една от тях не е потвърдена от официалните власти. Видял стените на затвора зад гърба си, той разчитал на верни хора да му помогнат да се добере до родината си.
Мафиотът прекарва близо две седмици в гората, през които се храни с корени и изсъхнали по дърветата плодове, преди да стигне до българската граница над Петрич. Там Ескобара минава браздата, като използва познанията си за кльона. Добил ги, докато бил войник и е служил като граничар в района. Стъпил на българска територия, Атанасов "целува родната земя като четник на Христо Ботев", както той сам твърди, и се прибира в дома си в Тополница. Там слага гривната с брилянти на ръката на вярната си съпруга. Една нощ обирджии проникват в дома им. Отмъкват резбовано дървено ковчеже с бижута и въпросната гривна.
Сега Петричкия Ескобар отново има възможност да трупа сантименти зад решетките в Гърция. Тричленен състав на Апелативния съд в Солун даде във вторник присъда доживотен затвор на 56-годишния наркобос. Като "бонус" към наказанието си той има и друга от 10 години пандиз, която бе постановена в началото на февруари. Присъдата е по друго дело, което също е за трафик на кокаин и хероин в Гърция в периода от август 1998 г. до май 1999 г. Криминалистите са установили, че българският наркобос е движил контрабандата, докато вече е бил заключен в затвора на полуостров Касандра, за да лежи първата си присъда от 18 години.
Съдът в Солун наложи и глоба от 130 000 евро на Огнян Атанасов. Срещу него се водят още три дела в Гърция за трафик на наркотици.
Имущество за над 165 хил.лв. е конфискувано от Огнян Атанасов и съпругата му през 2011 г. Семейството се разделя с 27 декара ниви в петричкото село Тополница, 52 декара земеделски имот в село Генерал Тодоров, дялове от фирма, три коли и пари в брой.
В България Ескобара беше подсъдим по две дела - за пране на пари и наркотици. Те бяха спрени заради влошеното му здравословно състояние на Атанасов. През 2016 г. той е освидетелстван като психично болен. Според експертите има тежки увреждания на мозъка поради системната употреба на обезболяващо лекарство, която е продължила повече от 20 години. По тази причина Ескобара е пуснат от ареста и прекарва около година на свобода, до акцията на полицията през януари. Тогава покрай спецоперация за разпространение на опиати Атанасов е закопчан и екстрадиран в Гърция заради водените там разследвания за контрабанда на дрога.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета