Избрани Новини

Днес са Месни Заговезни, блàжим за последно

Неделята на Страшния съд е

Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни заговезни. Според традицията днес за последно се яде месо преди великденските пости.
Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия (Великденския) пост.
По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.
Традиционни гозби за този ден са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.
В съботата преди Месни заговезни бе Задушница, на която се прави помен за мъртвите.
Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. През нея може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.
Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината.
Постите съществуват в почти всички култури като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека, вкопчил за достигане на надмощие над желанията и страстите. В прехода между зимата и пролетта обаче чрез постите се цели и настройване и почивка на организма.
До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)