Избрани Новини

Представители на ГЕРБ-Дупница отбелязаха 141 години от Освобождението

Присъства народният представител Радослава Чеканска

Кметът на община Дупница инж.Методи Чимев, зам.кметът Крум Милев,  народният представител Радослава Чеканска и съветници от ГЕРБ бяха на честването по повод 141-та годишнина от Освобождението на България.
Стотици бяха събралите се граждани на площад “Свобода”, за да празнуват тази паметна за страната ни дата. Тържествената програма започна с поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на дупнишките опълченци. Пред сградата на Общината, под звуците на националния химн, младежи в народни носии издигнаха тържествено българския трибагреник.
В празничното си слово кметът инж.Чимев се обърна към младите хора и децата със заръка да почитат историята и да пазят свободата на родината. „Днес, в деня на нашия национален празник, за мен е чест да ви поздравя и да изразя своята, а вярвам и вашата, почит пред родолюбието, смелостта и подвига на хилядите герои, които извоюваха свободата на майка България. Има дати в нашата история, които трогват до дъното на душите ни; други, които ни понасят на крилете на въодушевлението и гордостта или ни подтикват отново и отново да преживяваме с горчивина отминали събития. Трети март сякаш е побрал в себе си от всичко, но най-вече огромната радост от Освобождението след петвековно османско робство. Неведнъж българската история ни е учила, че побеждаваме, когато сме обединени; когато искаме да направим България място за достоен живот на хората; когато трябва да доказваме достойното си място сред другите народи. Следването на този идеал не търпи чужди и лични интереси. В името на този идеал имаме десетки герои, които са били мъдри и смели, за да поставят България над всичко. Идеал, който ни е завещал Васил Левски в няколко простички, но много истински и мъдри слова: „Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република", каза в словото си кметът Чимев.
Празникът продължи с тържествен концерт, в който се включиха  ансамбъл “Актавис” с ръководител Воин Войнов, ДЮФА “Дани”, Детска вокална група при СУ “Св. Паисий Хилендарски” с ръководител Нели Василиева. В програмата участие взеха и танцов състав “Зора” към НЧ “Зора - 1858“ с ръководител Дилиана Диканска, фолк група “Дупничанка” към НЧ “П. Славейков - 1978” и Алексия Ильова от ОУ “Христо Ботев”, село Крайници.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов