Избрани Новини

Отсам и оттатък границата трудно свикват с името Северна Македония

Над 12 хиляди са македонците с двойно гражданство и с адресна регистрация в Кюстендилско

Над 12 хиляди са вече македонците с двойно гражданство и с адресна регистрация в Кюстендил или в някое от съставните села, информира БНР. Ежедневно десетки и стотици пътуват в двете посоки – от Куманово, Крива паланка,  Делчево, Ранковце, Охрид и др. Кюстендилци пък отиват до македонски дестинации – да пазаруват, да празнуват или просто на туризъм.

Странно, но и отсам и оттатък границата новото име на съседната ни държава – Северна Македония, почти не се коментира. Така е и сред кюстендилци. Те отбелязват, че това им се вижда неестествено – "На запад от нас да е Северна Македония" – или пускат афоризма, че ще наричат занапред девойките и жените, родени в Македония – Северина. 

Новото име Северна Македония още не е сложено на крайпътните указателни табели към ГКПП-Гюешево, неофициално се коментираше, че това трябва да стане до края на месеца. 

В Кюстендил пък има и интерпретации дали улица "Македония" в града например ще трябва да се преименува "Северна Македония". Или пък яркият надпис на паметника на революционера от националноосвободителната борба за Македония Тодор Алексадров в центъра на Кюстендил: "Всичко за Македония" сега ще трябва да се променя. Историкът доц. доктор Ангел Джонев каза:

"Не трябва да се хващаме за името, а за перспективите".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов