Избрани Новини

76 години от спасяването на българските евреи отбелязват в Кюстендил

Събитието е от 11 ч. пред паметника на Димитър Пешев

Днес от 11 ч. пред паметника на Димитър Пешев в Кюстендил ще бъдат отбелязани 76 г. от спасяването на българските евреи.

За предотвратяването на депортацията в на евреите от довоенните граници на България по време на Втората световна война голяма заслуга има Димитър Пешев.

На 17 март Пешев инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43-ма народни представители. Заради това на 26 март Пешев е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.
Въпреки приноса на Димитър Пешев за спасяването на българските евреи, през 1946 година т.нар. „Народен съд“ го осъжда на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“. След застъпничеството на евреи, имащи влияние в правителството, доминирано от БКП, Пешев е освободен след 13 месеца.

Освен с почетното гражданство на Израел, делото на Димитър Пешев е почетено с дърво на негово име в Гората на праведниците в Ерусалим.

През 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“.През 2000 г. в София е учредена фондация на името на Димитър Пешев.

На 25 януари 2000 г. по инициатива на българската делегация в ПАСЕ в сградата на Съвета на Европа в Страсбург, наред с бюстовете на основателите на Обединена Европа, е поставен бюст на Димитър Пешев – дар от българското Народно събрание, а Международната фондация „Раул Валенберг“ изсича медал с неговия лик.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)