Избрани Новини

В село Полето отдадоха почит на Св. 40 мъченици

Седнаха на обща трапеза с постен курбан

С пролетно слънце посрещнаха празника Св. Четиресет мъченици в село Полето, съобщиха от Община Симитли. Святото място на възвишение в края на селото е белязано от незапомнени времена и на църковния празник Свети Четиридесет мъченици миряни палят свещица за здраве и сядат на обща трапеза с постен курбан.

По традиция на празника миряни от село Полето се събират край оброчището. Така бе и днес. При прекрасно слънчево време много хора се събраха на открито край оброчището. Отец  Евгени, отец Величко и отец Бисер направиха водосвет и поръсиха миряните със светена вода за здраве, след което вярващите седнаха на трапезите.

Общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на село Полето Иван Манчев почетоха празника и спазиха традицията, запалили свещица за здраве на днешния празник “Свети Четирсе”, който, според поверията, е подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

По стари предания и легенди, които най-възрастните в Полето разказват, на това място някога е имало черква, наречена на Свети Четиридесет мъченици. Възрастните разказват, че на мястото са погребвани некръстените деца. Днес мястото е белязано като свято от малка постройка с икона на Свети Четиридесет мъченици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов