Избрани Новини

Удължават срока на конкурса за девиз на Сандански

Той е до 10 май

Срокът за прием на предложения за девиз на община Сандански се удължава до 10 май. Представянето на музика към един от одобрените текстове също е със срок до 10 май.
По повод навършването на 90 години от обявяването на Сандански за град с Указ №402 от 26 юни 1929г. община Сандански обявява Конкурс за избор на химн и девиз на общината.
Всяка община има свои символи, изброени в специален нормативен акт. Изключение от това не прави и Сандански. Наредбата за символите, празниците, почетните звания, знаци и награди на Сандански /Приета с Решение № 397 от 17.12.2014 г./ разпорежда в чл.2, ал.1, че символите са, както следва: знаме, герб, ключ, химн и девиз. От изброените Сандански все още няма свой химн и девиз.
С изразните средства на поетичното и музикално изкуство химнът и девизът ще се превърнат в синтезиран израз на минало, настояще и бъдеще, което ще подчертае  уникалността на местната култура.
Химнът е един от символите на града и общината. Конкурсът за избор на химн на Община Сандански ще протече в 2 /два/ кръга – избор на текст и избор на музика. Творбите ще бъдат селектирани от специално сформирана комисия, която включва в състава си доказани професионалисти в областта на музиката и поезията, както и длъжностни лица от Общинска администрация и Общински съвет Сандански.
Девизът е един от символите на града и общината. Той трябва да бъде кратко и съвсем ясно формулиран, да се запомня лесно, да действа емоционално и да предизвиква недвусмислена асоциация с града и отличителните черти на културата.
Право на участие в конкурса има всеки жител на или родом от Община Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов