Избрани Новини

Прегледайте се за туберколоза в Благоевград и Кюстендил безплатно

Новините

15-03-2019, 15:58

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови случаи на туберколоза в Благоевградско

Кампанията е на здравното министерство

От 18 до 22 март ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната.

В Благоевград може да се прегледате от 25 до 29 март в "Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания-Благоевград" в Диагностично-консултативно отделение на ул. "Цанко Церковски" № 4.

В Кюстендил прегледите са от 18 до 22 март в МБАЛ "Д-р Никола Василев", намираща се на пл. "17-ти януари" № 1.

Кампанията "Седмица на отворените врати" се осъществява по Програма  на Министерството на здравеопазването. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото "Време е: за Свят без туберкулоза!".

По време на "Седмицата на отворените врати" на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

По време на проведени кампании през месеците март, юни, септември и декември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 лица, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)