Бачево отпразнува Тодоровден - blagoevgrad.utre.bg

Бачево отпразнува Тодоровден

16 март 2019, 16:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Разлог

Проведоха се конни надбягвания и надтегляне с коне

Тодоровден е един от най-големите и най-атрактивно отбелязвани празници в с. Бачево, община Разлог. На този ден Българската православна църква почита името на Св.Тодор Тирон. Той е покровител на конете, а празникът е известен още като Конски Великден, Конски празник, Тудурица/Тодорица. Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост.
Празникът събира множество туристи от цялата страна и чужбина, а жителите на селото извършват с гордост редица ритуали, посветени на Тодоровден. По традиция празникът започва със Света литургия в църквата "Свети Димитър" за здраве на жителите и конете. Следва обичаят по захранване на конете със захар, царевица, пшеница, сол и чесън на площада в селото. В местността „Власовица“ всяка година се провеждат конни надбягвания и надтегляне с коне.
Приветствия по случай Тодоровден отправиха кметът на Община Разлог инж.Красимир Герчев, д-р Емил Тончев - народен представител и кмета на с.Бачево Росица Чатлабашева.
Празникът уважиха още д-р Мария Копанарова - председател на ОбС-Разлог, зам.кметът по социалните дейности инж.Венцислав Гърменов, кметове на населени места, общински съветници.
В тържествената програма взеха участие и самодейците от Народно Читалище „Самообразование 1928“ - Бачево.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета