Щъркели кацнаха на чешмичката в Симитли - blagoevgrad.utre.bg

Щъркели кацнаха на чешмичката в Симитли

19 март 2019, 13:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    simitli.info

    Художникът Николай Кашев изработи макета

Изработката направи майсторът Румен Ханджийски

Еднометров постамент на щъркелчетата, символи на новия живот и пролетта, се извиси до чучурчетата на чешмичката, символ на град Симитли. След години в търсене на най-точния модел и правилния начин за изработката на фигурите на щъркелите от чешмичката, емблема в Симитли, те вече са на мястото си.

Всичко започна преди няколко години по идея на един от симитличани, съобщават от Общината. И всичко е готово точно за юбилейната година – 2019 – „50 години град Симитли“.
През 2014  година идея за ремонт на чешмата даде късметлията, уловил Богоявленския кръст в река Струма. Тогава Юлиян Айков дари парите, събрани от миряни, когато са целунали йордановския кръст, за възстановяване на чешмичката. Лични дарения за изпълнение на добрата идея направиха кметът Апостол Апостолов, много граждани и фирми от Симитли. Новата чешма на мястото на старата чешмичка бързо стана готова, но без щъркелите.
Община Симитли тогава направи акция по издирване на щъркелите от чешмичката. Христина Мицова бе дамата, която сред снимките от младежките й години намери такава, на която ясно се виждат символите на чешмичката, превърнала се през годините в един от символите на град Симитли. Месинговите щъркелови фигури от снимката бяха „разчетени” от художника Николай Кашев, който изработи макет на щъркелите. Изработката на фигурите направи  майсторът от Симитли Румен Ханджийски, в чиято леарна „оживяха“ щъркелите от чешмичката.
И така малко преди деня на пролетта щъркелите кацнаха на мястото си – на върха на чешмичката в градинката в центъра на Симитли. Младите много се изненадаха, а малко по-възрастните си спомниха с умиление за годините, в които старите щъркели са били там. Новият облик на чешмичката - символ на града, радва не само жителите на града, а и преминаващи, които спират на хубавия кът – при чешмичката.
Заедно с дългокраките месингови приятели, „кацнали“ на чешмичката, и истинските щъркели долетяха в симитлийско. Не се оставяйте без паричка в джоба, минете ли през Черниче или Симитли. Поверието е “Когато хората видят първите щъркели, добре е да имат пари в джобовете или хляб в ръцете си, за да са богати и сити през цялата година. Предпочитат да са прави, а не седнали, за да им спори работата, и ги посрещат с пожеланието: Вие да седите, а аз да летя!“Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета