Избрани Новини

Разлог прави селскостопански клъстер

Обединява селскостопански производители и преработватели

Днес от 11 ч. в Разлог ще се проведе местно събитие по проект "Клъстери за иновации в агропродуктите" – AgroLabs, по програма за транснационално сътрудничество INTERREG V-B "Балкани – Средиземно море" 2014-2020 г. Целта на събитието е да събере на едно място земеделски производители, фермери, предприятията от хранително-вкусовия сектор, местни/регионални власти, изследователски институции на територията на област Благоевград.

По време на събитието ще бъде представено резюме на проекта и дейностите, които Община Разлог изпълнява като проектен партньор, както и етапа на реализиране на проекта.
Проектът AgroLabs обединява осем партньора от четири страни – Гърция, Кипър, България и Албания. Водеща организация е университета в Западна Атика, Гърция. Проектни партньори са: Региона на Централна Македония, Гърция; Кипърски университет по технологии; Агенция за развитие на Лимасол, Кипър; Селскостопански университет в Тирана, Албания; Община Фиер, Албания; Община Разлог, България и Софийски университет "Св.Климент Охридски", България.
Целта на проекта е да стимулира производството и разпространението на иновативни селскостопански и хранителни продукти на територията "Балкани - Средиземно море", както и създаването на клъстери във всяка от държавите партньори по проекта.
Клъстерът представлява географски свързана мрежа от сходни, взаимообвързани или допълващи се конкурентни фирми, които са изправени пред общи възможности за развитие и/или заплахи. С други думи казано, клъстерът е своеобразна самоорганизираща се производствена система, в която фирми и други заинтересовани организации от определена географска локация (близостта на участниците е решаваща за успеха на клъстерните инициативи) си сътрудничат за повишаване на конкурентоспособността. За създаването на клъстер с център Разлог е извършена диагностика на селскостопанския сектор във всяка община в Благоевградска област, създаден е и местен план за действие, следващата стъпка е реалното създаване на клъстер.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)