Избрани Новини

Чистят "Кулата" при Дупница

Комисия ще определи статута на крепостта с кулата

Прочистване от дървета и храсти в местността "Кулата" се извършва от служители на Община Дупница, информира kmeta.bg. Причината е започващата в понеделник междуведомствена комисия, назначена от министъра на културата за определяне на граници и режими на опазване на археологически обект - Късноантична крепост със средновековна кула в местността. На база заключенията на комисията ще бъде променен статута на обекта от местно в национално значение.
Както е известно, Община Дупница рестартира проекта за реставрация и възстановяване на Дупнишката крепост във вида, за който има изготвен проект от арх.Юли Фърков за реставрация и консервация, и превръщането й в археологически парк. Другият обект, за който ще се промени статута в паметник от национално значение, е църквата "Св.Спас" с раннохристиянска базилика под нея, за което са извършвани археологически проучвания в село Червен брег.
"Комисията от НИНКН ще бъде в Дупница през цялата следваща седмица за двата обекта. Върху археологически обекти е забранена всякаква интервенция, свързана със засаждане, строеж, допускане на животни и всички дейности, които по някакъв начин унищожават историческото наследство, без изричното съгласие на НИНКН. Законът вменява тази отговорност на контрол и защита на местните власти, което е описано в Закона за културното наследство", обясни директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска.
През следващата седмица ще бъдат изпратени писма до собствениците на домашни животни в района, че е забранено пускането им в района. При констатирани такива, ще бъдат санкционирани.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)