Избрани Новини

Мощен метеоритен дъжд иде навръх Гергьовден

Обикновено тези частици не са по-големи от едри пясъчни зърна

2019 година донесе няколко забележителни астрономически събития – три слънчеви затъмнения, три суперлуни, синя луна, множество метеоритни потоци, а Меркурий на 11 ноември ще премине пред лицето на Слънцето. Още януари ни зарадва с едно пълно лунно затъмнение и два метеорни потока, но най-големият метеоритен дъжд ще „завали“ навръх Гергьовден – 6 май. Метеоритите са парченца междупланетни отломки, които се забиват в горната атмосфера на Земята със скорост от 30 до 70 км в секунда, информира в."Български новини".
И макар някои метеорити да изглеждат достатъчно ярки и сякаш почти можем да ги докоснем, всъщност ни осветяват от много високо, на височина от 80 до 120 км. Тъй като пристигат толкова бързо, не е нужно частицата да е много голяма, за да се получи ярка светла бразда в небето. Обикновено тези частици не са по-големи от едри пясъчни зърна, а ако достигнат размер на грахово зърно, метеоритът ще бъде много ярък. Тези високи скорости дават на всяка частица много кинетична енергия, която се превръща в топлина, дължаща се на триенето в горната атмосфера. Много хора смятат, че метеоритът свети, защото частицата „изгаря”.
Но всъщност триенето загрява въздушните молекули по пътя на частицата до хиляди градуси. Молекулите на въздуха се охлаждат за част от секундата, излъчвайки светлината. Според учените през 2019-а най-добре ще се виждат два метеорни потока през 2019 г. – Квадрантидите и Ета Акваридите. Първият вече премина, а вторият ще бъде точно на 6 май.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов