Избрани Новини

С близо 3 млн.евро елдружество ще брани живота на щъркелите

Ще монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда

"ЧЕЗ Разпределение България" и Българското дружество за защита на птиците започват поредица от мерки за опазване на белия щъркел по проекта "Живот за птиците", предаде БТА.
Началото на кампанията е с идването на пролетта и завръщането на птиците в страната, поясняват от електроразпределителното дружество.
Дейностите по проекта предвиждат за целия му период "ЧЕЗ Разпределение България" да монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда, което ще намали инцидентите и ще минимизира заплахата за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата. Платформите ще спомогнат за опазване на околната среда чрез предотвратяване на пожари и ще съкратят броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта на птиците с мрежата.
Като част от мерките за защита на щъркелите, в началото на март, в рамките на проекта, е монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в село Драгушиново, община Самоков. С нейна помощ отблизо ще бъде наблюдаван животът на щъркеловото семейство. Това е един от подходите за обстойно проучване на всекидневните навици на птиците. Проучването ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците, и на по-късен етап -  приложени.
"Белият щъркел е една от най-обичаните птици в страната. Завръщането му по родните земи съвпада с настъпването на пролетта. Да опазим този важен и емоционален за хората символ е една от основните мисии на проекта "Живот за птиците" и ние влагаме много усилия в нейното реализиране", разказа Мария Георгиева, ръководител на сектор "Екология и пожарна безопасност" в "ЧЕЗ".
Като част от кампанията, в края на март двете дружества започват конкурс за проект на рисунка на тема "Електрическите стълбове - дом на дивите птици". Отличените художници и артисти ще получат възможност да претворят своите проекти върху разпределителни касети по главните улици на няколко града в страната.
Проектът "Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от "Натура 2000" в Западна България" /LIFE16 NAT/BG/000612 или "Живот за птиците"/ е с бюджет 2,65 млн. евро. "ЧЕЗ Разпределение" е инвестирал над 800 хил. евро. Финансиране от 1,85 млн. евро е осигурено от Европейската комисия по програмата "Life" на Европейския съюз.
Работата за намаляване на конфликта диви птици-електропроводи, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците, ще продължи до края на 2022 г.    



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)