Избрани Новини

С празничен камбанен звън започна Благовещение в Разлог

Църквата "Свето Благовещение" е една от най-хубавите в Югозапада

С празничен камбанен звън и тържествена света литургия започна храмовият празник на Разлог - Свето Благовещение.

Какво по-хубаво от блага вест, благо начало и благословия на новия семейния живот!

Днес е Благовещение (или Благовец). На този ден своя храмов празник отбелязва църквата "Свето Благовещение Богородично" в Разлог. По този повод в храма бе отслужена тържествена Света литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от разложката духовна околия. Извършен бе и водосвет за здраве на всички миряни.
Редица жители и гости на града се стекоха в храма, за да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие за себе си и своите близки.
Празникът уважиха инж.Венцислав Гърменов - заместник-кмет по социалните дейности, д-р Емил Тончев – народен представител, д-р Мария Копанарова - председател на ОбС-Разлог, общински съветници.

Църквата в Разлог е една от най-хубавите в Югозапада, просторна, цветна и светла, тя е основно реставрирана през 2015 г.
Разлог обича своя храм и го подрежда като свой духовен дом - пред икони и светини са натъкмени ръчно плетени и бродирани дарове, цветя и поклони.

Църквата "Св. Благовещение" е осветена през 1939 г.
Извисяваща се със своите бели куполи, тя естествено се вписва в градския пейзаж. Историята по съграждането е дълга, съпътствана от всички перипетии в историческата съдба на Пиринска Македония и Мехомия /старото име на Разлог, носено до 1925 г./

Инициативата за нейното построяване е на иконом Никола Ангелов. През 1909 година търговецът Никола Каназирев дарява на мехомийската българска община нива за построяване на нова църква. След освобождението на Разлога в 1912 година е създаден инициативен комитет за изграждане на новия храм, подпомогнат от местната власт.

Цялостното изографисване на църквата приключва в края на 90-те години на ХХ век.

Празник е на храм "Свето Благовощение".

Празник на едно от най-големите тайнства в християнството, когато на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос.

Затова празникът се почита от майките, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца.

През деня всяка отрова губи силата си. Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)