Избрани Новини

Стартират мерки за защита на щъркели /видео/

Вижте на живо щъркеловото гнездо в Драгушиново!

ЧЕЗ Разпределение България и  Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ стартират поредица от мерки за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“. Кампанията започва с идването на пролетта и завръщане на птиците в страната.

Дейностите по проекта предвиждат за целия му период ЧЕЗ Разпределение България да монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда, което ще намали инцидентите и ще минимизира заплахата за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата. Платформите ще спомогнат за опазване на околната среда чрез предотвратяване на пожари и ще съкратят броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта на птиците с мрежата.
Като част от мерките за защита на щъркелите, в началото на март, в рамките на проекта, беше монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в село Драгушиново, община Самоков. С нейна помощ отблизо ще бъде наблюдаван животът на щъркеловото семейство. Това е един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците. Проучването ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците, и на по-късен етап  приложени от двете дружества. На живо може да гледате щъркеловата двойка от село Драгушиново ТУК

"Белият щъркел е една от най-обичаните птици в страната. Завръщането му по родните земи съвпада с настъпването на пролетта. Да опазим този важен и емоционален за хората символ е една от основните мисии на проекта „Живот за птиците“ и ние влагаме много усилия в нейното реализиране“, каза Мария Георгиева, ръководител сектор „Екология и пожарна безопасност“ в ЧЕЗ Разпределение България.
Като част от кампанията, в края на март тази година, ЧЕЗ Разпределение и БДЗП ще обявят старта на конкурс за проект на рисунка на тема „Електрическите стълбове – дом на дивите птици“. Отличените художници и артисти ще получат възможност да претворят своите проекти върху разпределителни касети по главните улици на няколко града в страната.
Проектът "Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България" се изпълнява от ЧЕЗ Разпределение в партньорство с БДЗП към програма LIFE на ЕС. Дейностите за намаляване на конфликта диви птици - електропроводи ше продължат до края на 2022 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)