Планират събития в областта на музейното сътрудничество - blagoevgrad.utre.bg

Планират събития в областта на музейното сътрудничество

29 март 2019, 20:32 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ПП ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Радослава Чеканска отправи питане към министъра на културата

Народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска отправи питане към министъра на културата Боил Банов относно планираните събития в областта на музейното сътрудничество и популяризиране на движимите културни ценности през 2019 г. извън страната.
От получения отговор стана ясно, че министерството е в процес на преговори за осъществяването на съвместни проекти с Центъра за модерно изкуство „Жорж Помпиду" в Париж. Сътрудничеството с Музея „Лувър" се разширява и предстои да се уточняват условията за организиране на изложба, посветена на изкуството по българските земи от периода XVI-XVIII в.
Уточнено бе, че предстои и организирането на Дни на Ермитажа в България, които ще включват гостуване на знакови експонати, провеждането на лекции и други инициативи.
Министър Банов припомни, че след решение на Министерския съвет и подписването на договор с Министерството на културата на Република Северна Македония на 14 март 2019 г. в Скопие се откри изложбата „100 години Требенище". „За първи път, век след първите открития, успяхме в една експозиция заедно да представим находки от този важен некропол, които са основополагащи за иновативни интердисциплинарни проекти и истински атестат за обединена воля и съвместни усилия за задълбочаване на сътрудничеството и междукултурния диалог на Западните Балкани“, каза Боил Банов.

Той посочи още, че с решение на Министерски съвет от 21 март, със средства от бюджета на Министерството на културата е осигурена държавна гаранция за експозицията ,,Преоткритият свят на стара Европа". Изложбата ще представи древната история и култура на Пловдив, като един от най-старите живи градове в Европа и е част от официалната програма на ,,Пловдив – Европейска столица на културата – 2019". Тя ще бъде експонирана в Регионален археологически музей в Пловдив от 15 май до 30 октомври 2019 г. и включва 450 експоната от неолитната, халколитната и бронзовата епоха. Публиката ще може да види уникални археологически находки, свързани с най-ранните търговски контакти, осъществени през VI хил. пр. Хр. между племената, населявали Централна Европа и древна Тракия, както и емблематичните Вълчитрънско съкровище, съкровищата от Хотница и Дъбене.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета