Избрани Новини

Планират събития в областта на музейното сътрудничество

Депутатът от ГЕРБ Радослава Чеканска отправи питане към министъра на културата

Народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска отправи питане към министъра на културата Боил Банов относно планираните събития в областта на музейното сътрудничество и популяризиране на движимите културни ценности през 2019 г. извън страната.
От получения отговор стана ясно, че министерството е в процес на преговори за осъществяването на съвместни проекти с Центъра за модерно изкуство „Жорж Помпиду" в Париж. Сътрудничеството с Музея „Лувър" се разширява и предстои да се уточняват условията за организиране на изложба, посветена на изкуството по българските земи от периода XVI-XVIII в.
Уточнено бе, че предстои и организирането на Дни на Ермитажа в България, които ще включват гостуване на знакови експонати, провеждането на лекции и други инициативи.
Министър Банов припомни, че след решение на Министерския съвет и подписването на договор с Министерството на културата на Република Северна Македония на 14 март 2019 г. в Скопие се откри изложбата „100 години Требенище". „За първи път, век след първите открития, успяхме в една експозиция заедно да представим находки от този важен некропол, които са основополагащи за иновативни интердисциплинарни проекти и истински атестат за обединена воля и съвместни усилия за задълбочаване на сътрудничеството и междукултурния диалог на Западните Балкани“, каза Боил Банов.

Той посочи още, че с решение на Министерски съвет от 21 март, със средства от бюджета на Министерството на културата е осигурена държавна гаранция за експозицията ,,Преоткритият свят на стара Европа". Изложбата ще представи древната история и култура на Пловдив, като един от най-старите живи градове в Европа и е част от официалната програма на ,,Пловдив – Европейска столица на културата – 2019". Тя ще бъде експонирана в Регионален археологически музей в Пловдив от 15 май до 30 октомври 2019 г. и включва 450 експоната от неолитната, халколитната и бронзовата епоха. Публиката ще може да види уникални археологически находки, свързани с най-ранните търговски контакти, осъществени през VI хил. пр. Хр. между племената, населявали Централна Европа и древна Тракия, както и емблематичните Вълчитрънско съкровище, съкровищата от Хотница и Дъбене.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)