Избрани Новини

Нетрадиционна инициатива с участието на деца и внуци проведе ЮЗДП

Район около Брезник беше залесен с 20 фиданки

Нетрадиционна инициатива с участието на деца и внуци на горски служители от „ДГС Брезник” се проведе в териториалното поделение на ЮЗДП. Район около минералния извор Желязната вода на Бърдото беше залесен с 20 фиданки. Новите насаждения бяха засадени на мястото, където през септември 2018 г. със засаждането на други фиданки беше отбелязана 90-годишнината на стопанството. Камъните в почвата се оказали неблагоприятни за част от засадените дървесни видове, но около 60 % от тях са се прихванали Затова акцията по залесяване беше съсредоточена в този участък, а поводът е Седмицата на гората.
Служители на стопанството пристигнаха със своите деца и внуци в района, където предварително бяха изкопани дупки. „За нас работата в горите е на първо място. Затова доведохме нашите деца да им покажем къде е работното ни място, как се грижим за гората, как залесяваме, да дадем личен пример за възпитаваме на любов и обич към природата“, сподели директорът на „ДГС Брезник” инж.Петър Савев.
10-годишната Емили, която за първи път взе участие в акция по залесяване, сподели, че често посещава гората. Нейният баща е горски охранител, а за работата му знае, че се изразява в опазване на обекти. Сред децата беше и 8-годишният Велизар, който харесва времето, прекарано в гората заради чистия въздух, растенията и животните.
В района бяха залесени 10 декоративни ели балзамея и 10 липи. Новите насаждения бяха освежени с вода. „Тук е много лош теренът. На 90-годишнината залесихме пак еличките, но някои бяха изсъхнали и сега ги подменяме и наново залесяваме“, отбеляза още директорът на горското стопанство в Брезник. Краят на акцията беше отбелязан с подаръци за децата.
През Седмицата на гората ще се проведат съвместни залесителни кампании с брезнишкото училище „Васил Левски“ и детска градина „Брезица“. Фиданки от разсадника на „ДГС Брезник“ са предоставени и на редица институции, сред които Община Брезник, кметство Църква и дори в Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)