Ансамбъл "Пирин" се сдоби с поредно международно отличие - blagoevgrad.utre.bg

Ансамбъл "Пирин" се сдоби с поредно международно отличие

07 април 2019, 10:28 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Във фестивала участваха 15 ансамбли от всички континенти

Спечели първото издание на "Световен Фолклорен фестивал Майорка"

Ансамбъл "Пирин" заплени журито и публиката в първото издание на Световния фолклорен фестивал - Майорка. Фестивалът се провежда на Балеарските острови, Испания. Творците от Пиринския край представиха Благоевград изключително достойно и спечелиха I-во място на фестивала. Те бяха подготвили специален репертоар, който разкрива богатството на българския фолклор.

В едноседмичното събитие, организирано от световната федерация FIDAF, участваха 15 ансамбли от всички континенти. Имаше представители от Бразилия, Русия, Турция Румъния, Гърция, Полша, Португалия, Словакия, Литва, Индия, Колумбия.
Наградата, която ансамбъл "Пирин" получи, е поредното признание за таланта и професионализма на родните творци.
Емблемата на пиринския край е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Създаден е през 1954 година. Носител е на множество награди, сред които "Кристална лира", "Златен карагьоз" , "Златен мост" , голямата наградата на Международния фолклорен фестивал "Нестинарка" Бургас 2012 и др. В цялата си история Ансамбъл "Пирин" взима участие в множество турнета не само в България, не само в Европа, а и по целия свят.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета