Избрани Новини

Ще се подобри ли инфраструктурата на училищата по изкуства?

Депутатът Радослава Чеканска с питане към министъра на културата

Какви са предприетите мерки от Министерството на културата по отношение подобряването на инфраструктурата на училищата по изкуства и култура. Това отправи като питане депутатът от ГЕРБ Радослава Чеканска към министъра на културата Боил Банов.
В питането си народният представител Чеканска посочи, че през годините са изградени и функционират 22 специализирани училища по изкуства и култура. „По същество те изграждат уникална система от специализирани учебни заведения, в които се обучават едни от най-изявените млади дарования на страната ни. Предвид спецификата си, училищата имат и определени нужди, които включват поддържане и модернизиране на материалната база, разработване на нови учебни програми, създаване на условия за изяви на младите дарования“, каза Радослава Чеканска.
От отговора на министър Боил Банов стана ясно, че подобряването и обновяването на материално-техническата база на училищата по изкуствата и културата е сред приоритетите на Министерство на културата. От особено значение е подобряването на качеството на подготовката, което е свързано и с физическата среда и оборудването на специализираните зали и ателиета в училищата.
В отговор на въпроса на Радослава Чеканска бе посочено още, че в училищата по изкуства е закупена компютърна техника, подсигурени са  безплатен безжичен интернет и интерактивни дъски. Закупени са също шкафчета за учениците от начален и прогимназиален етап в училищата по изкуства. Осигурена е достъпна среда, както и допълнителни мерки за сигурност – видео наблюдение и системи за достъп на входа на училищата.
Министърът обясни, че са предоставени средства в размер на  83 384 лв. на Национален учебен комплекс по култура - София, за основни ремонтни работи в сградата на училището. От Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване са получени 58 550 лв. за ремонт на покрив на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, бе обяснено още.
Боил Банов посочи, че по програма „Обучение на кадри в областта на изкуствата и културата“ са предоставени средства на Национален учебен комплекс по култура – София, на Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен, на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел и на Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“.
По национални програми за развитие на образованието от Министерството на образованието и науката за осигуряване на достъпна среда са получени средства за Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив и за Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – Трявна. По модул „Сигурност в училище“ са получени средства за НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив и Национален учебен комплекс по култура - Горна баня.
От отговора на министър Банов стана ясно, че по оперативна програма „Региони в растеж“ през 2018 г. е завършен ремонт и реконструкция на Национално училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна. През 2018 г. в Национална художествена гимназия „Д. Добрович“ - Сливен е открита и започна да функционира галерия, а през 2019 г. продължава изграждането на общежитие към училището.
Уточнено бе, че през 2019 г. по оперативна програма „Региони в растеж“ предстои да започне ремонт и реконструкция на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел.
Министърът отчете, че през 2017 г. и 2018 г. много от училищата по изкуства и култура са извършили капиталови разходи в рамките на своите бюджети.
В заключение Боил Банов посочи, че Министерството на културата насърчава директорите на училищата да търсят допълнителни средства за подобряване на средата в училищните сгради и в общежитията, чрез участие в проекти и дарения.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов