Продължава търсенето на химн за град Сандански - blagoevgrad.utre.bg

Продължава търсенето на химн за град Сандански

08 април 2019, 17:45 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Сандански

Конкурсът протича в два кръга

Химнът е един от символите на града и общината. Конкурсът за избор на химн на Община Сандански протича в 2 /два/ кръга – избор на текст и избор на музика. Текстовите творбите бяха селектирани от специално сформирана комисия с председатели проф. Йордан Гошев – композитор, пианист и Красимира Кацарска  – писател, литератор, критик и членове:

– Валери Димчев – композитор, музикант;

– Христо Георгиев – поет, белетрист, журналист и издател;

– Зорица Органджиева – Зам.-кмет "Социални и хуманитарни дейности" при Община Сандански;

– Петя Костадинова – Мл. експерт „Култура и туризъм“ при Община Сандански.

Комисията определи 3 текста измежду 12 предложения, които да преминат на 2 етап на обявения конкурс за избор на химн на Сандански.

Текстовете бяха избрани след оценяване от всеки член на журито по десетобална система, според критериите: Синтезиран израз на минало, настояще и бъдеще; Подчертани отличителни характеристики на град Сандански и местната култура; Използвани художествени изразни средства; Стилови изисквания за химн и графично оформление.

Авторите на избраните текстове са Юлита Златкова, Христина Димова и Илияна Тошева.

Следва втори етап от конкурса – подаване на предложения за музика. Композиторите трябва да изберат един от трите одобрени текста, върху който да напишат музика за химн на Община Сандански.

Предложенията за музика трябва да бъдат в нотно изписване за пиано/партитура, глас и демо запис/. Музикалните произведенията следва да бъдат специално написани за конкурса.

Срок за подаване на музикалните творби: от 19 март до 10 май.

Музикалните произведения се депозират в деловодството на Община Сандански на адрес – гр. Сандански 2800, бул. Свобода № 14. Възможно е изпращане с куриер. Работно време на Центъра за административно обслужване – от понеделник до Петък: 08:00 ч. – 17:00 ч. (без прекъсване).

До 17 май комисията ще селектира три цялостни произведения /музика и текст/ за химн на Сандански.

Предложенията на комисията ще бъдат обсъдени и гласувани от граждани на община Сандански.

А финалното решение ще вземе Общинският съвет – Сандански, който трябва да утвърди едно от предложенията за химн на гр. Сандански.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета